Your browser version is outdated. We recommend that you update your browser to the latest version.

RedCord

Bewegen is zo complex dat wij er niet bij stil staan hoe we deze bewegingen eigenlijk aansturen. Het goed coördineren van bewegingen zal altijd met een minimum aan inspanning gepaard gaan. Wanneer wij meer doen dan ons lichaam aan kan, zal het lichaam gaan kiezen voor compensatoire strategieën, overbelasten dus. Met alle gevolgen van dien.

Het lichaam presteert nog wel, maar ten koste van de belastbaarheid en het comfort. Dat kan uiteindelijk resulteren in klachten. Het overmatig gebruik van grote spiergroepen heeft de taak overgenomen van de fijne afstemming van spieren  die het lichaam ook bezit. Daardoor ontstaat er een disbalans in het lichaam. Meestal blijken er dan zwakke schakels in het lichaam te zitten. Bepaalde spierfuncties in de bewegingsketen zijn uitgevallen. Dat uit zich in verminderde steun en sturing en dus in verminderde stabiliteit.

RedCord is een behandelmethode die Mareille Kruijer inzet voor acute en chronische lage rug- en bekkenpijn. Met RedCord wordt er gebruik gemaakt van gepersonaliseerde oefeningen door middel van RedCord touwen. Hierdoor wordt geprobeerd het lichaam terug te brengen naar pijnvrij bewegen en kwalitatief beter functioneren. Met als doel het herwinnen van normale bewegingspatronen.

De 4 steunpilaren van RedCord zijn:

  1. Oefeningen met eigen lichaamsgewicht
  2. Vibratie
  3. Pijnvrij bewegen
  4. Juiste dosering van de oefeningen

Met RedCord maken we gebruik van testen die de zwakke schakels van het lichaam trachten te ontdekken. Hierdoor kunnen we oefeningen aanbieden die specifiek gericht zijn op de probleemzones. Daardoor zal de effectiviteit van de behandeling toenemen. RedCord is zowel bij acute klachten als bij het verhelpen van chronische problemen te gebruiken.

RedCord is een uniek systeem. Er wordt gebruik gemaakt van een systeem waarin voor elke patiënt een pijnvrije uitgangshouding mogelijk is. Essentieel bij het trainen van zwakke schakels is dat de oefeningen zo licht gemaakt worden dat ze pijnvrij zijn, maar ondertussen ook zo moeilijk zijn dat er een forse aanspraak gemaakt wordt op de rekrutering van ‘slapende neuromotoriek’. Bij RedCord hangt de patiënt in banden. Deze ondersteunende banden opgehangen aan elastieken verminderen het lichaamsgewicht, dit noemen we ‘downgraden’. Door de zwakke schakels te oefenen zonder de compensatiemechanismen te gebruiken verminderen of verdwijnen klachten soms al tijdens de eerste behandeling. Juist het oefenen van de zwakke schakels zelf is therapeutisch.

Meer informatie in de bijlage.